homepage

Poom Prommachart

pijanista, Tajland

poom_prommachart

Poom Prommachart rođen je u Bankoku, a svoju koncertnu karijeru započeo je sa 13 godina. Nedavno je diplomirao na Royal College of Music (RCM) u Londonu. Bio je učenik vodećeg tajlandskog pedagoga Peerapong Surawana, a kasnije su mu profesori bili Rena Phua i Boris Kraljević na Nanyang akademiji umetnosti u Singaporu. Stekao je FTCL diplomu Trinity koledža sa 15 godina. U 16-toj mu je dodeljena stipendija Njenog kraljevskog visočanstva princeze Galyani Vadhana i institucije Royal College of Music, zahvaljujuči čemu je nastavio studije u Londonu kod Iana Jonesa. Trenutno je učenik čuvene ruske pijanistkinje profesorke Dine Parakhina.

Nastupao je širom Evrope i jugoistočne Azije i ostvario saradnju sa brojnim istaknutim orkestrima, svakim nastupom učvrščujući svoju međunarodnu reputaciju izvođača izuzetne i retke dubine izraza, zavređujući pohvale kritičara koji su ga nakon izvođenja Drugog klavirskog koncerta S. Prokofjeva u Londonu prozvali “mladim Aškenazijem”. Na Petom Memorijalu Isidor Bajić u Srbiji osvojio prvu nagradu, titulu Laureata, specijalnu nagradu za izvođenje Klavirskog kvinteta f-moll J. Bramsa i nagradu publike. U finalu takmičenja, nastupajući sa Filhramonijskim orkestrom Temišvara kojim je dirigovao Radu Popa, izveo je Bramsov Prvi klavirski kocert u “punoj raskoši retkog muzičkog dara“, nakon čega je lokalni list “Dnevnik” objavio kritiku u kojoj se navodi da je “svirajući u spoju kontrolisane slobode i velike ekspresivnosti, oblo zaokruženih fraza i „šopenovskim“ zvukom raspevanih ukrasa, dubokim uranjajem u klavijaturu i s velikim dinamičkim rasponom, pročišćeno u stilu i izrazu, potvrdio da je prva nagrada i zvanje laureata celog takmičenja došla u prave ruke.“

Pored apsolutne pobede u Novom Sadu, Poom je osvojio nagrade na više od petnaest nacionalnih i internacionalnih takmičenja: na UK Intercollegiate Sheepdrove pijanističkom takmičenju osvojio je Hopkinson zlatnu medalju, prvu nagradu i nagradu publike, na Takmičenju solista Eastbourne simfonijskog orkestra osvojio je prvu nagradu, svirajući Drugi klavirski koncert S. Prokofjeva pobedio je na Royal College of Music takmičenju, na Internacionalnom takmičenju Chopin u Budipešti osvojio je drugu nagradu i specijalnu nagradu za izvođenje dela Liszta, a dobitnik je i Nagrade John Chisell Schumann i Memorijalne nagrade Sarah Mundlak.

Poom je na oduševljenje kritičara izveo Treći klavirski koncert S. Rahmanjinova sa Filharmonijskim orkestrom Filipina, kojim je dirigovao Olivier Ochanine i sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom vođenim maestrom Rauf Abullayev u okviru Nomus festivala. Održao je majstorske kurseve u Manili, na Konzervatorijumu za muziku Univerziteta Santo Tomas na poziv svetski poznatog filipinskog pijaniste Raul Sunicoa i na Tajlandskom koledžu za muziku Mahidol univerziteta na poziv profesora Eri Nakagawa.