homepage

Aleksandar Kojić

dirigent, Srbija

aleksandar_kojic

Aleksandar Kojić rođen je u Novom Sadu 1984. godine. Diplomirao i specijalizirao dirigovanje na Fakultetu muzičke umtnosti u Beogradu 2008. godine u klasi prof. Bojana Suđića. Usavršavao se u Beču na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien), kod prof. Marka Stringera, Daniela Hardinga i Vladimira Kiradjieva.

Na samom početku studija dobija angažman korepetitora hora u ansamblu AKUD-a „Branko Krsmanović“, kasnije, u toku studija, mesto korepetitora Hora RTS-a, na projektima Mocart – Velika misa u c-molu i Hendl – Mesija. Učestvovao je i u radu Simfonijskog orkestra RTS-a. Godine 2005. je učesnik majstorskog kursa prof. Uroša Lajovica na temu Betovenovih simfonija. U leto 2006. kao stalni član hora „Sv. Stefan Dečanski“ odlazi u Majnc (Meinz) i na Evropskom horskom festivalu (Europa Cantat) učestvuje u radionicama Georga Grünna, Friedera Berniusa i Erwina Ortnera. Tokom usavršavanja u Beču 2007. i 2008. godine javno je nastupao sa orkestrom „Češki virtuozi“ iz Brna izvodeći dela simfonijske i operske literature (Mocart, Čajkovski, Britn, Vagner, Stravinski, Sen-Sans, Bartok, Dvoržak, Šostakovič, Sibelijus).

Od 2007. godine bio je zaposlen u Srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu na mestu dirigenta srednjoškolskog simfonijskog orkestra do 2009, kada prihvata angažman u Srpskom narodnom pozorištu, prvo kao asistent (2009) a potom i kao stalni dirigent Opere (2010). Kao pijanista korepetitor aktivno sarađuje s operskim pevačima u Beogradu, Novom Sadu i Beču. Među važnijim umetničkim dostignućima treba izdvojiti snimanje dečijeg baleta Aleksandre Vrebalov Udovičina metla (2009) kao i svetsku premijeru njene opere Mileva (2011). Godine 2009. sa orkestrom Camerata academica iz Novog Sada premijerno izvodi delo „Igra drvenih štapova“ za hornu i gudače Isidore Žebeljan. Od naslova stalnog repertoara Opere SNP, Aleksandar Kojić diriguje opere: Travijata, Trubadur (Verdi), Pozorišne zgode i nezgode(Doniceti), Boemi (Pučini), Pikova dama (Čajkovski), Mileva (Vrebalov), Don Đovani (Mocart).