homepage

Myrthala Salazar (Meksiko)

članovi žirija 6. Memorijala "Isidor Bajić"

myrthala_salazar

Myrthala Salazar rođena u Montereju, Meksiko. Klavir je počela da uči sa pet godina kod profesora Antonio Ortiza, istaknutog meksičkog muzičara. Osnovne studije klavira i muzičke pedagogije završila je na Universidad Autónoma de Nuevo León (UANL).

Postdiplomske studije je nastavila na Ecole Normale Superieur de Paris, Alfred Cortot, gde joj je profesor bila poznata pijanistkinja France Clidat, zatim u Londonu kod sjajnog Louis Kentnera, a potom je pohađala majstorske kurseve koje su vodili Gyorgy Sándor, Jorg Demus i Rosa Sabater u Santiago de Compostela.

Salazar je nastupala širom Meksika, kao i u Dominikanskoj Republici, Kostariki, SAD, Engleskoj, Grčkoj, Italiji, Brazilu i Kajmanskim ostrvima. Učestvovala je u televizijskom programu pod nazivom „Pijanisti Amerike“ koji je bio emitovan u nekoliko gradova SAD-a.

Myrthala Salazar osvojila je brojne nagrade za muziku, uključujući The Aguila de Tlatelolco medalju i diplomu za izuzetan umetnički rad koji dodeljuje Conjunto Cultural Ollin Yoliztli, nagradu za dostignuća u oblasti muzike Regiomontana univerziteta, Počasnu nagradu društva Amigos del Obispado, kao i Nagradu za javnu delatnost njene domovine, Nuevo León. Salazar zauzima značajno mesto u međunarodnim pijanističkim krugovima ne samo zahvaljujući svojoj pijanističkoj veštini već i kao autor „Concerteatro“ čije je premijerno izdanje obuhvatilo dela i život C. A. Debussy. Ona je osnivač asocijacije od međunarodnog značaja Parnassós koja se bavi organizacijom koncerata, baleta i pojedinačnih resitala svetski poznatih umetnika u Montereju, Meksiko. U oktobru 2003. godine Parnassós je uspešno organizovao prvo Internacionalno pijanističko takmičenje čije su predsedništvo činili Salazar, Gyorgy Sándor i France Clidat.

Salazar je veoma angažovana kao član žirija na brojnim internacionalnim takmičenjima, uključujući Pijanističko takmičenje španskih kompozitora u Madridu, Scriabin takmičenje, Valsesia i Citta di Cantu u Italiji, Princeza Lalla Merien u Maroku, Merignac u Burdeosu, Andora, Qabala u Azerbejdžanu i Chatou internacionalno takmičenje u Francuskoj, gde trenutno deluje kao stalni član žirija. Držala je majstorske kurseve u Brazilu, u okviru Puigcerda festivala, Qabala festivala i mnogih drugih.

Salazar je nedavno bila angažovana na trećem Državnom takmičenju mladih pijanista koje je održano u januaru 2010. godine, Internacionalnom pijanistićkom takmičenju u oktobru 2010. godine i prvom Pan American pijanističkom takmičenju 2011. godine.