homepage

Edward Turgeon (Kanada/SAD)

članovi žirija 6. Memorijala "Isidor Bajić"

edward_turgeon

Dr. Edward Turgeon nastupao je sa značajnim muzičarima našeg vremena među kojima su Sidney Harth, James Campbell, CheeYun, David Jolley, Ivan Chan, Keith Robinson, Michael Rusinek, Michael Webster, John Dee, Ransom Wilson i Laura Gilbert. Kao član klavirskog dua „Duo Turgeon“, u kojem svira sa suprugom Anne, Edward je nastupao u salama Carnegie Hallu Njujorku, Concertgebouw u Amsterdamu, održao 16 koncerata u okviru turneje u Rusiji i nastupao na muzičkim festivalima u Čikagu, San Francisku, San Dijegu, Detroitu, Santa Rosi, Torontu, Montrealu, Norfolku, Minsku, Majamiju i Kičeneru. Duo je dobitnik prvih i mnogih dodatnih specijalnih nagrada na značajnim pijanističkim takmičenjima medju kojima se izdvajaju Internacionalno takmičenje za klavirski duo Murray Dranoff (Majami) i Internacionalno takmičenje za klavirski duo Schubert (Češka). Njihove interpretacije i šest CD izdanja za Vanguard Classics, Marquis Classics, Marquis/EMI, Dranoff Foundation i ClassXdiscs izdavačke kuće kritičari visoko ocenjuju, svrstavajući ih u „top ten“ liste, kao i u sam vrh lista koje objavljuju prestižni časopisi za klasičnu muziku i vodiči kroz CD izdanja poput La Scena Musicale (5 od 5 zvezdica), „Les Grandes Pianistes et le Piano“, Wholenote Magazine, Musicweb, Soundstage i „Sound Advice“ Kanadske medijske korporacije (5 od 5 zvezdica). Duo Turgeon je premijerno izveo dela Alexa Pauka, Aarona Coplanda i Johna Coriglianoa.

Turgeon redovno učestvuje u radu žirija na pijanističkim takmičenjima, a skorašnje aktivnosti uključuju angažmane u okviru Internacionalnog takmičenja za klavirski duo Murray Dranoff, Internacionalnog takmičenja Liszt 200 u Čikagu, Markham festivala, National Society of Arts and Letters takmičenja, Hamilton Kiwanis takmičenja, Premio Brazil International takmičenja i finala Kanadskog državnog muzičkog takmičenja.

Turgeon predaje na Dorothy F. Schmidt College of Arts and Letters, School of the Arts na Florida Atlantic univerzitetu, Boka Raton, Florida, SAD, gde deluje kao šef odseka za klavijaturne instrumente i odseka za korepeticiju, a kao član dua Turgeon ima prestižno zvanje člana ansambla u rezidenciji. Kao osnivač programa ispita i evaluacija pod nazivom Royal American Conservatory Examinations i Music Certificate Program, Turgeon deluje kao glavni ispitivač za Royal Conservatory of Music College od 1990. Trenutno radi na razvijanju novog programa pod nazivom Carnegie Hall Achievement Program.

Turgeon je diplomirao klavir na Univerzitetu Toronta, gde mu je kao najboljem diplomcu dodeljena Forsyth memorijalna stipendija. Nakon što je radio kao šef muzičkog odseka na Univerzitetu Algoma u Sault Ste. Marie, Ontario, Kanada, upisao je poslediplomske studije na Univerzitetu Yale, gde je stekao zvanje magistra muzike (1993), magistra muzičkih umetnosti (1994) i doktora muzičkih umetnosti (2000). Turgeon se usavršavao na Norfolk festivalu kamerne muzike kao dobitnik stipendije za kamernu muziku, na majstorskim kursevima u okviru Holland Music Sessions, studijama kamerne muzike sa članovima Bavarskog radijskog orkestra u okviru Jeunesses Musicales internacionalnog festivala kamerne muzike u Vajkeršajmu, Nemačka i majstorskim kursevima klavira pri Banff centru za muziku i zvuk, Banf, Alberta, Kanada.