homepage

Mikica Jevtić

dirigent, Srbija

mikica_jevtic

Mikica Jevtić rođen je u Horbu, Nemačka. Diplomirao je dirigovanje na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu kod profesora Alina Vlasenka i harmoniku kod profesora Pavela Fenjuka.

Od 2001. do 2003. godine radi kao dirigent Simfonijskog orkestra i Operskog teatra grada Dnjepropetrovska u Ukrajini. Sa gudačkim orkestrom kijevske muzičke škole nastupao je u Španiji, Poljskoj, Nemačkoj, Portugaliji. Imao je brojne koncerte sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine.

Od 2005. godine radi kao dirigent orkestra muzičke škole u Šapcu. Od 2011. godine je stalni dirigent Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na repertoaru ima opere Evgenije Onjegin, Travijata, Figarova ženidba, Carska nevesta, Nabuko, Rigoleto, i balete Krcko Oraščić, Don Kihot, Labudovo jezero. Dobitnik je prve nagrade na prvom Međunarodnom takmičenju dirigenata „Stefan Turčak“ u Kijevu 2006. godine.

„Kao član žirija međunarodnih takmičenja Stefan Turčak u Kijevu 2006. godine i Sergej Prokofjev u Sankt Peterburgu 2008. godine, upoznao sam se sa dirigentom iz Srbije, Mikicom Jevtićem. Mladi muzičar ispoljio je izuzetne dirigentske sposobnosti, pokazao muzikalnost i odličnu dirigentsku školu koju je stekao na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu u klasi izuzetnog pedagoga, profesora Alina Vlasenka. Mikica Jevtić je talentovan i izuzetno profesionalno pripremljen dirigent. Njegov umetnički put zaslužuje pažnju i podršku.“
Saulius Sandecki,
dirigent i počasni profesor
Akademije N. R. Korsakov u Sankt Peterburgu