homepage

Vanessa Latarche (Velika Britanija)

članovi žirija 6. Memorijala "Isidor Bajić"

vanessa_latarche

Vanessa Latarche, dobitnik brojnih stipendija i pobednik internacionalnih takmičenja, završila je studije na Royal College of Music u Londonu, a usavršavala u SAD i Parizu. Nastupala je kao solista sa orkestrima Velike Britanije i drugih država, uključujući Kraljevski filharmonijski orkestrar Liverpula, BBC Concert orkestar, BBC Welsh simfonijski orkestar i Bournemouth Sinfoniettu ostvarivši saradnju sa mnogim istaknutim dirigentima.

Održala je resitale u Evropi, SAD i na dalekom istoku, kao i u okviru mnogih festivala u Velikoj Britaniji među kojima su Cheltenham, Harrogate i Huddersfield. Zahvaljujući posebnom interesu koji gaji prema Bahovoj muzici, Vanessa je tokom četiri uzastopne večeri izvela svih 48 preludijuma i fuga na Lichfield internacionalnom festivalu 1992. godine.

BBC Radio 3 redovno emituje njene snimke tokom više od 30 godina, a njene izvedbe značajno su zastupljene i na BBC World Service i BBC Radiju 4. Bila je angažovana kao član žirija na takmičenjima u Srbiji, na Novom Zelandu i Hong Kongu, a ocenjivala je i državno finale pijanističkog dela takmičenja BBC Mladi umetnik godine, koje je emitovano na BBC televiziji. Tokom 2007. godine delovala je kao savetnik za „Classical Star“, televizijski program BBC–ja.

Od septembra 2005. godine radi kao šef klavirskog odseka na Royal College of Music, a do tada je punih 14 godina bila zaposlena kao profesor klavira na Royal Academy of Music, gde je 1997. godine imenovana za Počasnog člana katedre.

Vanessa često putuje kao predavač na majstorskim kursevima koji vodi ne samo na konzervatorijumima i specijalnim muzičkim školama u Velikoj Britaniji, već i na institucijama kao što su Akademija izvođačkih umetnosti u Hong Kongu, Tokijski koledž za muziku, Kineski konzervatorijum Pekinga i Nacionalni univerzitet u Seulu.

Zahvaljujući brojnim nagradama koje su njeni učenici osvojili na pijanističkim takmičenjima, Vanessa je nominovana za FRCM, Fellowship of the Royal College of Music, za izuzetne zasluge u oblasti muzike, koju joj je u maju 2010. godine dodelio Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ od Velsa.