homepage

Hedi Salanki - Rubardt (Mađarska/SAD)

članovi žirija 6. Memorijala "Isidor Bajić"

hedi_salanki

Hedi Salanki, pijanistkinja i čembalistkinja, šef je klavirskog odseka i odseka za kamernu muziku Univerziteta zapadne Floride.

„Pravi umetnik - nenadmašan muzičar…“, „Pronikla je u izražajne dubine silinom koja je bila gotovo šokantna…“, „Sviranje umetnice bilo je izuzetno po svojoj prirodnosti, ljupkosti i osećaju za tok…“ su samo neke od kritika koje je Hedi Salanki sakupila postajući jedan od najistaknutijih izvođača danjašnjice čiji repertoar obuhvata široki spektar solističke i kamerne muzike za klavir i čembalo. Skorašnji angažmani uključuju nastup na Internacionalnom muzičkom festivalu Prestissimo u Pensilvaniji, predavanje i rad u žiriju Petog Maria Clara Cullell internacionalnog pijanističkog takmičenja u Kostariki, učešće u radu žirija Kunming pijanističkog takmičenja u Kini, Otvorenog muzičkog takmičenja u SAD i nastup na San Jose internacionalnom baroknom festivalu u Kostariki.

Na Univerzitetu zapadne Floride, gde deluje kao šef katedre za klavir i kamernu muziku, ona kao redovan profesor predaje veći broj predmeta: klavir, čembalo, interpretaciju, kamernu muziku, solfeđo zasnovan na Kodalji metodi, muzičke oblike i stilove. Ona je takođe aktivna kao gost-predavač i voditelj majstorskih kurseva.

Salanki, po rođenju Mađarica, je nastupala sa New Jersey simfonijskim orkestrom, New York kamernim orkestrom, orkestrom I Solisti New York, Syracuse simfonijskim orkestrom, Pensacola simfonijskim orkestrom, Jacksonville simfonijskim orkestrom i mnogim kamernim ansamblima. Održala je solističke koncerte u Evropi, SAD, Kanadi, Kini, Japanu, Novom Zelandu i Kostariki. Na CD izdanjima koja je ostvarila za Pantheon, Priceless, Laserlight i Prince Productions nalaze se mnoga značajna dela Bacha, uključujući Goldberg varijacije (nominacija za Umetnik-debitant godišnju nagradu časopisa Ovation), koncerte i kompletne Engleske svite. Salanki je takođe snimila Scarlattijeve sonate, Telemannove uvertire i dela francuskih baroknih autora.

Salanki je doktorirala čembalo na Juilliard školi, nakon završenih studija klavira na Akademiji Franz Liszt i Konzervatorijumu Bartok u Budimpešti, kao i na Rutgers univerzitetu. Između 1994. i 1998. godine delovala je kao umetnički direktor Four Seasons baroknog ansambla, čiji je i osnivač, a njen rad kritičari su ocenili kao umetnički izuzetan i programski inovativan.