homepage

Emanuel Krasowsky (Izrael)

članovi žirija 6. Memorijala "Isidor Bajić"

emanuel_krasovsky

Emanuel Krasovsky je šef klavirskog odseka na Buchmann-Mehta School of Music Univerziteta u Tel-Avivu, gde radi kao profesor klavira i kamerne muzike, a bio je angažovan i kao zamenik direktora škole. Jedan je od osnivača (1991) i umetnički direktor Tel-Hai internacionalnih pijanističkih majstorskih kurseva u Izraelu, gde svake godine deluje i kao predavač.

Rođen u Viljnusu, Litvanija, Krasovsky je studirao na Litvanskom konzervatorijumu, Rubin akademiji za muziku pri Tel-Aviv univerzitetu (kod profesora Mindru Katza) i na Juilliard školi u Njujorku (gde su mu profesori bili Ilona Kabos, Guido Agosti i Ania Dorfmann) stekavši diplome osnovnih, magistarskih i doktorskih studija. U okviru Aspen Festivala radio je sa Aube Tzerko.

Među mnogim nagradama koje je osvojio su Memorijalna nagrada Gina Bachauer, kao i prve nagrade na Internacionalnom takmičenju kongresa njujorških klavirskih pedagoga i Međunarodnog Bach društva. Nastupao je kao solista sa Izraelskom filharmonijom pod dirigentskom palicom dirigenata među kojima su Leonard Bernstein, Carlo Rizzi i Sidney Harth, kao i sa svim drugim orkestrima u zemlji. Održao je resitale u okviru Izraelskog festivala, u Metropolitan muzeju umetnosti, Weill resitalskoj sali u Njujorku i u značajnim salama mnogih evropskih gradova. Prilikom proslave dvestote godišnjice rođenja F. Schuberta izveo je poslednje tri sonate ovog kompozitora u Tel-Avivu, Danskoj, Nemačkoj, Finskoj i Mađarskoj na sveopšte oduševljenje kritičara.

Kao kamerni muzičar održao je brojne koncerte u Izraelu, Evropi, SAD i na dalekom istoku sarađujući sa istaknutim muzičarima među kojima su violinista Isaac Stern, violončelisti Natalia Gutman i Yehuda Hanani, sopran Ileana Cotrubas i flautista Istvan Matuz. Redovno nastupa sa violinistkinjom Verom Vaidman. Nastupao je na mnogim internacionalnim festivalima kamerne muzike uključujući Kfar Blum festival u Izraelu, Esbjerg festival u Danskoj, Gotland i „Sommarmusik pa Naset“ festivali kamerne muzike u Švedskoj, St. Cyprien festival u Francuskoj i Dino Ciani festival u Italiji. Jedan je od osnivača i bivši umetnički direktor festivala kamerne muzike koji se dva puta godišnje odvija u mestu Zichron Yaacov u Izraelu.

Krasovsky je držao predavanja i majstorske kurseve na Conservatoire Superieur National u Parizu, Juilliard školi i Mannes International Keyboard Institute festivalu u Njujorku, Queen Sofia Superior School of Music u Madridu, Royal College of Music i Royal Academy of Music u Londonu, Čajkovski konzervatorijumu i Gnjesin muzičkoj akademiji u Moskvi, Rimsky-Korsakov konzervatorijumu u Sankt Petersburgu („International Conservatory Week“ 2011) i mnogim drugim.

Njegovi članci o raznim temama iz oblasti muzike objavljeni su u The New York Times, International Herald Tribune, The Jerusalem Post, Musical Times Londona, The Piano Quarterly, Playbill koji izdaje Carnegie Hall i drugim publikacijama. Jedan njegov članak objavljen je u knjizi Remembering Horowitz, 125 Pianists Recall a Legend, koju je objavio Schirmer Books u Njujorku.